Traag werkende schildklier

Hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier) is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg van een aantal belangrijke hormonen produceert.

Vooral vrouwen die ouder zijn dan 60, hebben een verhoogde kans op een traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier verstoort de balans van hormonen en veroorzaakt een aantal chemische reacties in het lichaam. Een traag werkende schildklier veroorzaakt in de beginfase meestal weinig of geen symptomen, maar na verloop van tijd kan een onbehandelde traag werkende schildklier een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder obesitas, gewrichtspijn, onvruchtbaarheid en hartziekten.

Het goede nieuws is dat er nauwkeurige testen beschikbaar zijn om de werking van de schildklier te meten. Het is mogelijk een traag werkende schildklier te diagnosticeren en behandeling. Een traag werkende schildklier kan met een synthetisch schildklierhormoon worden behandeld. De behandeling is in de meeste gevallen veilig en effectief wanneer een arts de nodige hoeveelheid van het hormoon als supplement toe dient.

De symptomen van een traag werkende schildklier

traag werkende schildklier klachten

Traag werkende schildklier klachten, symptomen en oorzaken.

De symptomen variëren afhankelijk van de ernst van het hormoon tekort. In het algemeen ontwikkelen de symptomen van een traag werkende schildklier zich langzaam. Vaak duurt het een aantal jaren voordat de symptomen zich volledig hebben ontwikkeld.

In het begin zijn de symptomen van een traag werkende schildklier, zoals vermoeidheid en gewichtstoename, nauwelijks te merken. Oudere mensen wijten de klachten vaak aan het ouder worden. Indien de werking van de stofwisseling blijft vertragen, kunnen de symptomen van een traag werkende schildklier herkenbaarder worden. De symptomen van een traag werkende schildklier kunnen onder andere het volgende zijn:

 • vermoeidheid
 • gevoeligheid voor kou
 • constipatie
 • een droge huid
 • onverklaarbare gewichtstoename
 • een gezwollen gezicht
 • heesheid
 • spierzwakte
 • verhoogd cholesterolgehalte
 • spierpijn en stijfheid
 • pijn of zwelling in de gewrichten
 • zware of onregelmatige menstruatie
 • haaruitval
 • een vertraagde hartslag
 • depressie
 • geheugenverlies

Bij een traag werkende schildklier dat niet wordt behandeld, kunnen de symptomen langzaam maar geleidelijk ernstiger geworden. Het lichaam kan de schildklier constant stimuleren om meer hormonen vrij te geven. Dit kan leiden tot een vergrote schildklier (een struma). Hierdoor kan men meer vergeetachtig geworden, de denkprocessen kunnen vertragen en kan depressie worden veroorzaakt.

In late stadia kan een traag werkende schildklier levensbedreigend zijn. Symptomen hiervan zijn onder andere een lage bloeddruk, verminderde ademhaling, een verlaagde lichaamstemperatuur, bewusteloosheid en zelfs een coma. In extreme gevallen kan het fataal zijn.

5 oorzaken van een traag werkende schildklier

Wanneer de schildklier niet genoeg hormonen produceert kan aan een aantal factoren liggen, waaronder:

 • Oorzaak 1: Auto-immuunziekte. Een aandoening bekend als Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van een traag werkende schildklier. Auto-immuunziekten komen voor wanneer het immuunsysteem antilichamen aanmaakt die het weefsel aanvallen.  Het is niet 100% bekend waarom het lichaam antistoffen aanmaakt die het lichaam zelf aanvallen. Sommige wetenschappers denken dat een virus of bacterie kan de respons veroorzaakt, terwijl anderen stellen dat het aan een genetische fout kan liggen. Waarschijnlijk zijn auto-immuunziekten gevolg van meerdere factoren. Hoe het gebeurt, kunnen bepaalde antilichamen het vermogen van de schildklier om hormonen produceren beperken.
 • Oorzaak 2: Behandeling voor een te snel werkende schildklier. Mensen die te veel schildklierhormoon produceren, worden vaak behandeld met radioactief jodium of andere medicijnen om de schildklierfunctie te vertragen. In sommige gevallen kan de behandeling van een te snel werkende schildklier permanent tot een traag werkende schildklier leiden.
 • Oorzaak 3: Schildklier chirurgie. Het verwijderen van een deel of het gehele schildklier kan de productie van hormonen verminderen of geheel stoppen. In zulke gevallen moeten schildklierhormonen voor de rest van het leven worden ingenomen.
 • Oorzaak 4: Bestralingstherapie. Straling dat wordt gebruikt om kanker in het hoofd en de nek te behandelen kan invloed hebben op de schildklier, en kan leiden tot een traag werkende schildklier.
 • Oorzaak 5: Medicijnen. Een aantal geneesmiddelen kunnen een traag werkende schildklier veroorzaken. Een voorbeeld is het medicijn lithium, dat wordt gebruikt om bepaalde psychiatrische stoornissen te behandelen.

Er zijn andere oorzaken van een traag werkende schildklier die minder vaak voorkomen, waaronder het volgende:

 1. Aangeboren ziekten. Sommige baby’s worden geboren met een afwijkende schildklier of zelfs helemaal geen schildklier. In de meeste gevallen heeft de schildklier zich niet normaal kunnen ontwikkelen om onbekende redenen, maar sommige kinderen hebben een erfelijke vorm van de aandoening. Baby’s met een aangeboren traag werkende schildklier lijken bij de geboorte meestal normaal, maar ontwikkelen op oudere leeftijd schildklier klachten.
 2. Een hypofyse aandoening. Een relatief zeldzame oorzaak van een traag werkende schildklier is het niet goed werken van de hypofyse. Hierdoor wordt er te weinig van het schildklier-stimulerend hormoon (TSH) geproduceerd. Dit is meestal het gevolg van een goedaardige tumor van de hypofyse.
 3. Zwangerschap. Sommige vrouwen ontwikkelen een traag werkende schildklier tijdens of na de zwangerschap. Dit komt meestal voor omdat ze antilichamen aanmaken die de schildklier aanvallen. Indien onbehandeld, verhoogt een traag werkende schildklier het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus.
 4. Jodiumtekort. Jodium wordt vooral gevonden in vis, zeewier, planten en gejodeerd zout. Het is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. In sommige delen van de wereld komt jodium deficiëntie veel voor, maar de toevoeging van jodium aan zout heeft dit probleem in ontwikkelde landen vrijwel de wereld uit geholpen. Het nemen van te veel jodium kan echter een te snel werkende schildklier veroorzaken.